• Pınarbaşı mah. İbrahim Karaoğlanoğlu cad. Gemlikk Konteyner Kent No:58  İskenderun/Hatay

Google Search Console’a Web Sitesi Nasıl Eklenir

Google Search Console’a Web Sitesi Nasıl Eklenir

Google Search Console'a veya eski adıyla Google Webmaster Tools'a web sitesi ekleme teknik bir bilgi birikimi olmayan internet sitesi sahiplerinin veya bu işe yeni başlayan web tasarımcıların bilmesi gereken önemli konulardan biridir. Google kendi algoritmasına uygun aralıklarla web site taramaları yapar. Bu tarama sonuçlarını arama yaptığımızda karşımıza çıkacak şekilde listeler. Google Search Console ile web sitenizin Google arama motoru üzerindeki faaliyetleri hakkında detaylı bilgi elde edebilir, yönetim sağlayabilirsiniz.

Google Webmaster Tools ( Search Console) ile başlıca yapabilecekleriniz;

  • Sitenizin arama motoru üzerindeki sayfa sayısını görüntüleyebilir,
  • URL denetimi yapabilir ve istenmeyen URL'lerinizi arama motorundan kaldırabilir,
  • Kullanıcılarınızın mobil ve masaüstü deneyimlerini görüntüleyebilir,
  • Arama performanslarınızı takip ederek aksiyon alabilir,
  • Sitenize dışarıdan bağlantı veren sayfaları detaylı izleyebilir,
  • Yeni oluşturulan içerik ve bağlantılarınızın arama motoruna bildirilmesi gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. 

 

Aşağıdaki adımları izleyerek siz de Google Search Console'a yeni web sitesi ekleyebilirsiniz.

1- Öncelikle tarayıcınızı açın ve üst kısma “site:siteadiniz.com” yazın. Karşınıza çıkan “Google Search Console’u deneyin” Linkine tıklayın.

Google Search Console'u deneyin

2- Açılan sayfada “Şimdi başla” butonuna tıklayın. Gmail ile giriş yapmanızı isteyecek. Giriş yapın.

Google Search Consolea şimdi başlayın

3- Sol üst köşede işaretlenmiş bölümde “Mülk ekle” butonuna tıklayın. Ayrıca burada daha önce eklediğinizi mülkleri (size ait olduğu doğrulanmış internet siteleri) de görebilirsiniz.

Webmaster tools'a mülk ekleme

4- Karşınıza açılır pencerede “Alan adı” ve “URL ön eki” şeklinde iki farklı alan çıkacak. “Alan adı” kısmına tıklarsanız. Domain yönetim paneli üzerinden “TXT kaydı” yaparak kayıt yapmanız gerekecek. Biz dosya atarak yapmayı seçiyoruz. o yüzden “URL ön eki” kısmına alan adınızı https://www.siteadiniz.com olacak şekilde girin.

Mülk türü seçimi

5- Yukarıdaki işlemi başarılı bir şekilde yaptıysanız eğer bir sonraki sayfaya gönderecek bu sayfada yapmanız gereken dosyaya tıklayıp indirmek.
Not: Şimdilik sadece işaretli alana tıklayın ve doğrulama butonuna basmayın!

Webmaster tools sahiplik doğrulama

6- İndirdiğiniz dosyası bir ftp istemcisi veya hosting kontrol panelini kullanarak ana dizine yüklemeniz gerekiyor. Biz FileZilla ile yükleme işlemini gerçekleştirdik.

Filezilla yükleme ekranı

7- Yükleme işlemini tamamladıktan sonra tekrar web sitesi mülk doğrulama sayfamıza giriyoruz ve “Doğrula” butonuna basıyoruz.

Search Console sahiplik doğrulama
Search Console sahiplik doğrulandı

8- Bu işlemleri başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra Web sitesi nasıl indeklenir? sorusununun cevabını verelim internet siteniz için .xml uzantılı bir site haritası oluşturmanız gerekmektedir. Bu site haritasını herhangi bir yerden oluşturabilirsiniz. Google’a site haritası oluştur yazın ve herhangi bir siteye girin. Gireceğiniz web sitelerden herhangi biri sizden sitenizin adresini isteyecektir ve sitenizdeki bağlantıları taramaya başlayacaktır. Tarama bittikten sonra sitemap.xml adında bir dosya oluşturacak yine aynı şekilde bu dosyayı da internet sitenizin kök dizinine yüklemeniz gerekecektir. Site haritanızı oluşturduktan sonra tekrar web sitesi mülkünüze giriş yaparak sol menüde bulunan site haritaları bölümüne site haritanızın bağlantısını gönderebilirsiniz.

Search console'a site haritası yükleme ekranı
 

Yukarıda Google Search Console’a yani arama motoruna site eklemeyi gördük. Sitenizi Google Search Console'a eklemek sitenizin tüm sayfalarını indekslemeye yarar. Örneğin web sitenizde web tasarım firması diye bir yazı olduğunu düşünün. Google botları kayıtlı site haritanızı kontrol eder. Böyle bir içerik var ise arama sonuçlarında sizin internet sitenizi de gösterir. Eğer site haritasını otomatik oluşturan hazır sistemleri kullanmıyorsanız site haritanızı her yeni içerik paylaşımlarından sonra manuel olarak güncellemeyi unutmayın.